mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Історія порцеляни

Історія порцеляни

Фарфор був винайдений у Китаї у IV-VI століттях. Цьому відкриттю сприяли багаті родовища каоліну (китайської глини). Вироби, що збереглися, є судинами витягнутих форм з гладкою полірованою поверхнею, нерідко з ліпним декором світлих тонів.

У Європі китайську порцеляну з переважання квітів у розписі стали ділити на сімейства: рожеве, зелене, жовте, чорне. У цих виробах приваблювала витонченість форм, чистота поверхні. У зв'язку з експортом порцеляни на Захід тематика розпису почала розширюватися: на виробах з'явилися сюжети, почерпнуті з європейських гравюр, геральдичні фігурні фігури.
У XVIII столітті форми виробів втрачають свою вишукану простоту, стають більш химерними. Надалі китайська порцеляна пережила занепад і стагнацію художніх форм.

У Західній Європі у Флоренції під патронажем Медічі у XVI столітті відкрили м'яку порцеляну зі світлим черепком, покритим свинцевою глазур'ю. Зовні він був схожий на венеціанське молочне скло і розписувався кобальтом. Справжнім переворотом в історії західноєвропейського фарфорового виробництва став винахід у 1709 році німецьким алхіміком І.Бетгером спільно з фізиком Е.Чірнхаузом твердої порцеляни. Незабаром у Саксонії було засновано фарфорову мануфактуру, яка протягом п'ятдесяти років не знала собі рівних. Своєю славою мейсенська порцеляна багато в чому завдячує чудовому художнику Йоганну Херольдту, який створював майстерні вироби в стилі шинуазрі і придумав декор з удаваних живими квітів, що отримав назву «німецькі квіти», а також видатному скульптору Йоганну Кендлеру пластику, відомому в йоганну Кендлеру.
Секрет порцеляни недовго залишався у стінах Мейсена. В усій Європі працюють над розкриттям секретів. Центр фарфорового виробництва зміщується у Відень і Венецію, де відкриваються фарфорові фабрики, що мають кожну почерк.

Англійська порцеляна XVIII століття також отримала світове визнання. За кількістю керамічних фабрик Англія на той час стійко посідала перше місце у Європі. На відміну від континентальних європейських фабрик, що знаходилися під фінансовим патронажем найясніших сімейств або інших знатних осіб, англійські підприємства діяли на комерційній основі і при визначенні своєї виробничої програми зважали на кон'юнктуру ринку. Справжня порцеляна була відкрита в Англії досить пізно, поширені були вироби з різних видів кам'яної маси, удосконаленої Дж.Веджвудом.
На початку XIX століття на підприємстві в Стоук-он-Трент (відкрито в 1776 р.) Дж.Споудом було винайдено кісткову порцеляну, з якої почали виготовляти вироби в стилі англійського ампіру. Найближчим конкурентом Споуда стала порцеляна Мінтона, відома також художня кераміка у вікторіанському стилі.

У Росії так само працювали над порцеляновим секретом. У 1736 році до Німеччини були відправлені для навчання хімічним наукам найкращі московські студенти, серед яких Виноградов Д.І. та Ломоносов М.В. Виноградов Д.І. проходив навчання в Саксонії, де на той час зосередилися найкращі майстри з виробництва порцеляни. 1744 року він повернувся до Росії з атестатом бергмейстера. У тому року у Санкт-Петербурзі було засновано Парцелиновая мануфактура, де за три роки Д.И.Виноградов відкрив спосіб отримання твердого порцеляни з місцевих матеріалів. З 1765 р. порцелінова мануфактура стала називатися Імператорським фарфоровим заводом. Підприємство випускало прості та витончені за формою вази, сервізи, табакерки та інші вироби. З дня заснування завод працював на замовлення імператорського двору.
Найбільш великим фарфоровим російським підприємцем був М.С.Кузнецов, який скуповував фабрики Гарднера, фабрики в Дульові під Москвою (засновані в 1832 р.), Конакова та ін. Фабрики Кузнєцова також випускали фаянс.
З кінця XX століття виробництво порцеляни стає все більш масовим. У всіх країнах запроваджуються механічні прийоми. Зображення виходить штампами, трафаретами, відведенням, декалькоманією.


    Другие статьи
    Посуд Tri-Ply
    Посуд Vitesse з покриттям Xylan Eterna
    Посуд із термодатчиками
    Посуд Vitesse Di-Ply