mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 18:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Різновиди келихів

Кожен напій має свій незрівнянний смак, але щоб сповна їм насолодитися, потрібно підібрати особливу посудину, яка розкриватиме все таїнство аромату. Фужери з асиметричними формами, дизайнерські конусоподібні келихи, витягнуті вгору, чарки різних геометричних форм, декоровані дорогими металами — таку різноманітність судин для алкоголю вигадали люди за всю історію свого існування.

Існує безліч келихів, які відповідно до виду форми, поєднуються з різними напоями. Серед них виділяють судини для:

  • шампанського;
  • червоного чи білого вина;
  • лікеру;
  • портвейну;
  • коньяку;
  • херес;
  • коктейлів;
  • десертних вин;
  • пива.

Келихи для шампанського

Як правило, ігристе вино п'ють із класичних келихів, місткістю від 125 до 150 г. В основному використовують три основні типи, до яких відносяться:

  • келих-кубок.
  • Пік популярності судини з таким дизайном припав на 20-ті роки ХХ століття. Келих символізує шик, розкіш та асоціюється з епохою вечірок у стилі Великого Гетсбі.

    Келих-кубок (часто також називають блюдцем) може мати дрібну чи широку чашу. Дрібна чаша не дозволяє розігратися бульбашкам шампанського, відповідно, не розкриває повністю смак та переваги напою. А моду на такі келихи на початку двадцятого століття можна витлумачити тим, що люди, які жили в ті часи, віддавали перевагу солодкому шампанському.

  • келих-флейта.
  • Тонкий келих витягнутої форми із високою ніжкою, величиною до 180 мл. Допомагає розкрити смак та сприяє появі бульбашок. Не варто застосовувати для витриманих видів шампанського, які потребують багато місця, щоб розкрити таємниці свого смаку.

  • келих-тюльпан.
  • Урочистий та елегантний вигляд цієї судини є лише однією з переваг. Серед інших переваг слід виділити правильність форми, яка дає можливість бульбашкам потрапити на потрібну область мови.

Червоне вино

Для дегустації напою найкраще підійде судина, яка має широке дно та об'єм близько 260 мл. За традицією разом із червоним вином подають дичину, сир, фрукти, ягоди, піцу та інші продукти.

Коктейлі

Серед келихів для коктейлів виділяють:

  1. Irish Coffee mug - ємність для подачі кави ірландською (з додаванням вершків та віскі).
  2. Має зручну ручку та тюльпановидну чашу. Розмір: 250-260 мл.

  3. Highball.
  4. Об'єм: 240-350 мл. Має конусоподібну форму, його використовують для дегустації коктейлів різновиду Highball (міцні алкогольні напої з додаванням величезної кількості безалкогольних елементів). Наприклад, ідеально підходить для сервірування віскі із содовою або джинтоніка.

  5. Hurricane.
  6. Має форму вази та значний об'єм (до 600 мл). Поєднується з коктейлем «Ураган» та «Блакитні Гаваї».

  7. Margarita glass.
  8. Розрахований для сервірування однойменного коктейлю та інших напоїв на основі текіли. Об'єм може досягати 300 мл. Форма нагадує суміш чарки та келихи для шампанського.

  9. Martini glass.
  10. Коктейльна чарка має форму конусоподібної чаші на тоненькій ніжці. Розмір: 90-300 мл. З такої судини п'ють мартіні та інші коктейлі, основу яких з'являється вермут.

  11. Shot.
  12. Склянка для коктейлів невеликого розміру з циліндричною формою. Об'єм: 20-100 мл. З таких судин прийнято пити міцні алкогольні мікси, які мають кілька прошарків.

  13. Sour glass або Double Shot (100 мл).
  14. Служить для подачі однойменних коктейлів. За формою нагадує пісочний годинник.

  15. Коллінс.
  16. Об'єм може сягати від 300 до 410 мл. Високий келих, що формою нагадує вузький циліндр. Застосовують для подачі безалкогольних напоїв.

  17. Old Fashioned (старомодний).
  18. Склянка прямокутної форми з досить товстим дном. Об'єм: 180-470 мл. Ідеальне поєднання з міцними алкогольними напоями, до яких додають лід.

  19. Тумблер.
  20. Широкий стакан, особливістю якого є товсте дно. Об'єм: від 150 до 300 мл. Посудину використовують для сервірування віскі, скотчу та коктейлів на базі одного з видів віскі, бурбона.

Біле вино

Напій за традицією рекомендують наливати у келихи, що мають об'єм 210 мл. Форма, що нагадує чашу, що звужується догори. Біле вино гармонує з телятиною та куркою, гусячою печінкою, горіхами, запіканками та іншими жирними закусками.

Міцні алкогольні напої

До інших судин, що використовуються з метою подачі алкоголю, зараховують:

  • сніфтер (келих для бренді);
  • кухлі для пива;
  • келих для пусс-кафе;
  • лікерні чарки;
  • келих для коньяку та віскі;
  • чарка для горілки;
  • кубок для хересу.

Зразковий святковий стіл - це не тільки смачна їжа, вишуканий посуд та приємна атмосфера в будинку. Це ще знання столового етикету. Не тільки в барі, на галасливій вечірці, в гостях, а й на діловій зустрічі потрібно знати правила столового етикету. А насамперед, ніколи не завадить блиснути знаннями, а не показувати своє невігластво, обравши не той келих для подачі напою. Рекомендується, щоб на кухні був набір посудин для різних напоїв.

Теги бокалы бокалы для шампанского бокалы для вина бокалы для коньяка и бренди бокалы для мартини бокалы для коктейлей свадебные бокалы бокалы для напитков бокалы для пива бокалы для глинтвейна


Другие статьи
Чи є різниця між кружками та чашками?
Види каструль та їх застосування, як вибрати?
Салатники та салатниці: чи існує різниця?
Дитячий посуд: як правильно вибрати?