mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 18:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Вибираємо кухонні ножі правильно

Вибираємо кухонні ножі правильно

Досить часто люди помиляються, думаючи, що порізалися ножем, бо він був гострий. За статистикою, найбільше порізів трапляється, коли лезо тупе. Адже якщо ніж не ріже добре, потрібно прикладати більше сили, тоді інструмент зісковзує і вже на руці видніється поріз. Недарма кажуть, що гарний та якісний ніж – це запорука безпеки на кухні.

Як вибрати ідеальний ніж

Над цим питанням замислюються не лише шеф-кухарі. Кожному хочеться, щоб приготування їжі приносило задоволення, не забирало багато часу та було безпечним.

При виборі ножа насамперед варто звернути увагу на правильність монтажу та якісне припасування частин:

  1. На клинку рекомендується перевірити рівність площин та граней, а також відсутність деформацій.
  2. Усі недоліки шліфування буде видно на відсвіт.
  3. Лезо повинно мати однакову товщину по всій довжині.
  4. Ніж має бути заточений.
  5. Для того, щоб перевірити чи заточений ніж, варто утримувати його лезом до себе. Клинок не повинен відбивати світло, необхідно, щоб гостре лезо виглядало як тонка темна лінія.

  6. Чорний насаджений на хвостовик рівно, не має щілин і не бовтається.
  7. Перевірити це можна у простий спосіб: утримуйте ніж однією рукою за рукоятку, у той же час іншою злегка похитайте клинок. В області рукоятей не повинно чутись підозрілих клацань, а поява прогалин між смугою та накладками — це потенційна збірка бруду та місце гниття рукояті.

  8. Деталі пластинчастого або всадного монтажу ретельно підігнані до хвостовика, справні заклепки і не виступають над накладками, деревина або пластик не мають слідів деформації або задир.
  9. Литі рукояті повинні бути без швів, патьоків, бульбашок, здуття або незаповнених порожнин.
  10. Повна відсутність виступаючих елементів, які можуть призвести до травмування руки під час роботи ножем.
  11. Розмір ручки ідеально підходить під величину руки.
  12. Форма рукояті має бути зручною, ви повинні відчути клинок та легко контролювати його рухи.

Ідеальний матеріал для ножа

Найкращим матеріалом для ножових клинків є високовуглецева нержавіюча сталь. Такі ножі не залишають неприємного присмаку на продуктах та мають привабливу форму. Температуростійкі ножі виготовлені з нержавіючої сталі довго радуватимуть своєю чистотою і дозволять забути про іржі.

Корозійна стійкість нержавіючих сталей встановлюється наявністю хрому. При вмісті понад 12% цього елемента на чистій металевій поверхні в окислювальних водних електролітах або на повітрі виникає пасивний стан, характерний для хромистих сплавів. Цей хімічний стан поверхні обумовлено появою на ній оксидного субмікроскопічного шару, який складається з оксиду хрому, що забезпечує їм хімічну стійкість. Тому основними властивостями виробів із нержавіючої сталі є міцність та твердість.

Іншою умовою корозійної стійкості є ідеальна якість поверхні, яку домагаються за допомогою полірування та шліфування.

Види лез та їх особливості

Грунтуючись на практиках та результатах тестування можна виділити основні типи клинків:

  • Normal Blade – пряма лінія леза від п'яти до вістря. Перевагою такого виду клинків є товсте вістря, яке не ламається під час удару. Має гарні проникні здібності.
  • Drop Point - невелике зниження лінії обуха, лезо міститься нижче за рівень спинки рукояті. Міцність менша ніж у Normal Blade, проте проникні здібності леза набагато вищі.
  • Clip Point - форма схожа на шило, зниження обуху до вістря від половини довжини. Має хороші проникні властивості, але міцність такого вістря не є високою.
  • Боуї - схожий на Сlip Point, проте вістря трохи піднято вгору. Відмінні проникні властивості: при колючих ударах вістря піднімається та розширює рановий канал.
  • Танто має дві ріжучі кромки, завдяки чому пробиває міцні і тверді матеріали.

Ріжуча кромка повинна мати такі властивості:

  • відразу після заточування мати чудові ріжучі властивості;
  • зберігати гостроту тривалий час;
  • стійка та міцна при механічному впливі;
  • стійка до кислот та інших активних хімічних речовин;
  • добре піддається заточенню за нормальних умов.

Популярні рукояті для кухонних ножів

Сучасні ножівники використовують різноманітні матеріали для виготовлення ручки. Відомі багато століть матеріали природного походження, а також різні пластмаси та металеві сплави є для фахівців основою основ. Основні групи матеріалів:

  • органічні природні походження;
  • штучного походження;
  • неорганічні.

До першої групи зараховуються сталі, сплави та метали. Ще з давніх-давен майстри виковували смугу у формі прута, або у вигляді плоскої пластини, яка згортається в трубку, дозволяючи тримати ніж рукою або надіти його на дерево, перетворюючи на спис. Розвитком цих ідей належить вважати сучасні ножі, що мають пластинчасті, трубчасті, наварні та фрезеровані металеві рукояті.

Наші пращури помітили, що наші пращури помітили, якщо у цей день теплі дерева, то зима буде холодною. ХІХ століття стало піком популярності для литих рукояток.

Легкі сплави сьогодні використовуються на копіях відомих американських бойових ножів Другої світової війни. У деяких моделях (наприклад, японських ножах Global) застосовуються металеві рукояті спеціальної фактури, яка унеможливлює прослизання.

Серед переваг слід виділити високу міцність, гігієнічність та хорошу технологічність. Наразі суцільнометалеві рукояті можна зустріти не часто, тому що вони не дуже вигідні у використанні. Такий ніж легко вислизне з спітнілої чи мокрої руки, а тримати його в холодну погоду, не одягнувши рукавички вкрай небезпечно.

Ніж із правильною та зручною рукояттю дозволяє повністю зосередитися на приготуванні їжі, не відволікаючись на погані ріжучі властивості, не прикладаючи при цьому великих зусиль. Адже втома та ослаблена увага можуть призвести до погіршення смакових властивостей страв, а також закінчитись побутовою травмою.

При покупці ножа варто звернути увагу, як оброблено його ручку. Міліметровий шар фарби або лаку на дерев'яній ручці забезпечить їй довговічність, але використовувати ручку буде некомфортно. У вологій руці така ручка нагадує шматок мила.

Скільки людині потрібно ножів для повного щастя

Вважають, що три ножі це мінімальна кількість, які повинні бути в кожній кухні. Перший - робочий універсальний, довжина клинка 170-200 мм., другий - корінчастий 120-150, третій - овочевий 80-100 мм. Допускається використовувати один універсальний ніж, але, на жаль, чим більше ніж універсальний, тим менш придатний для виконання окремих операцій. Навіть ніж найвищої якості, виготовлений із міцних матеріалів, якщо використовувати регулярно, не буде довговічним супутником на вашій кухні. Дуже важливим моментом при приготуванні страв є гігієна. Адже зізнайтеся, часто, особливо під час свят, у період Великої Готування відчували спокуси після нарізки овочів відразу різали ковбаску на салат. Адже кишкові інфекції не сплять і тільки чекають, коли ж людина добре не помиє ніж.

А ось коли у вас є спеціальні ножі для зелені, м'яса, риби, хліба, тоді можна заощадити не тільки час на миття посуду, а й почувати себе здоровішим та безпечнішим від небажаних інфекцій.

Теги наборы ножей кухонные ножи одиночные ножи


Другие статьи
Платиновий силікон від Lekue
Як варити каву в кавоварці гейзерного типу.
Bialetti - кавова досконалість на віки
Як відрізнити порцеляну