mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Bialetti - кавова досконалість на віки

З чого починається ваш ранок? Особисто у мене зі старенькою потертою кавоваркою Bialetti, привезеною з Мілана ще в студентські часи. Їй вже більше 10 років, вона постаріла і потемніла, але при цьому працює чудово, а накип, що утворився на її дні, як не дивно, робить смак кави ще яскравішою і насиченішою. Якось від неї загубилася деталь, і мій день, позбавлений щоденного ранкового ритуалу уявної медитації під її затишне булькання, був зірваний.

Нещодавно в пресі я натрапила на інформацію про те, що на 94-му році життя в Асконі, в кантоні Тичино помер Ренато Біалетті. Його прах, за його заповітом, був похований у кавоварці, розрахованій на 24 чашки. У пресі Ренато називали винахідником знаменитої кавоварки "Moka Express". Після публікації в одному з провідних видань ця безглузда помилка пішла гуляти іншими друкованими виданнями та всім інтернетом. Дуже хочеться заповнити цю несправедливість і розповісти про справжнього винахідника гейзерного дива і, звичайно ж, про незамінну роль згаданого вище Ренато Біалетті у справі просування та процвітання компанії Bialetti.

Насправді реального генія кавової справи звали Альфонсо Біалетті (1888–1970).

Він народився у Болоньї. Будучи молодим, у пошуках заробітку він емігрував до Франції, де до 1918 працював простим сталеваром на заводі. У майбутньому це дуже допоможе йому, оскільки саме на виробництві він зміг здобути необхідні навички ливарної майстерності.

Повернувшись до Італії 1919 року, він відкриває батьківщині майстерню роботи з алюмінієвими заготовками. Трохи пізніше, перетворивши свою майстерню на студію дизайну, що ставало неймовірно популярним на той час, він починає експериментувати з формами. Запозичивши ідеї художників Йозефа Хоффмана та Жана Пюїфорка, він створив унікальну модель гейзерної кавоварки. Якщо бути точними, ідея створення цього об'єкта відвідала навіть не Альфонсо Біалетті, а його колегу винахідника Луїджі де Понті, коли той спостерігав за пральною машинкою, влаштованою за принципом гейзера, де вода під час нагрівання піднімається вгору. Після того як він поділився своїми думками з колегою Біалетті, вони разом розпочали свої експерименти, завдяки яким у 1933 році на світ народилася дизайнерська модель «Moka Express».

Її назву творці вирішили пов'язати з єменським містом Моха – одним із перших місць виробництва кави мокка, цінного різновиду сорту арабіка. Модель була зроблена з алюмінію, мала симетричний восьмигранний корпус та ручки з бакеліту. Кавоварка відповідала всім як технологічним, так і естетичним вимогам часу. Тут треба врахувати те, що італійський дизайн та архітектура у загальноєвропейському понятті йшли завжди поза загальними тенденціями, правилами і написаними томами за стилями. Однак тут, у дизайні малої форми, Альфонсо Біалетті вдалося поєднати простоту, витонченість форми та прагнення до досконалості, наблизивши свій об'єкт за художніми особливостями до феномену стилю «ар-деко», що ввібрав у себе як кубістичні та модерністські відтінки, так і блискучу розкіш середини. 1920-х.

Кавоварка одразу здобула неймовірну популярність в Італії завдяки своїй універсальності. Вона підходила як електричних, так газових плит. Технологія була напрочуд проста. Нагріваючись, вода потрапляла з нижнього резервуару нагору, проходячи через фільтр з меленою кавою, і виливалася у верхній резервуар смачним гарячим напоєм.

Звичайно, Біалетті в цьому сенсі не був першопрохідником. Такі моделі кавоварок існували і раніше, але він переосмислив і вдосконалив попередні розробки та спільно з Луїджі де Понті отримав патент на свій винахід.

Передвоєнні роки були досить складними для економічної ситуації Італії. Враховуючи низьке матеріальне становище більшості населення, коли не всі могли дозволити собі піти в бар і випити чашку кави, Альфонсо Біалетті, бажаючи збільшити продажі кавоварки, вигадує рекламний слоган для свого винаходу: «In casa un espresso come al bar», що дослівно означає : «Дома еспресо так само гарний, як у барі» Таким чином, наприкінці 1930-х йому вдалося продати майже 10 000 екземплярів своєї моделі.

Після війни його старший син Ренато, який повернувся з полону в 1946 році, вирішив взяти в свої руки керівництво компанією батька.

Для початку, щоб захистити від підробок винахід Альфонсо, він помістив на нього малюнок смішного чоловічка з вусами (l'omino coi baffi), героя відомої реклами Carosello. Це зображення було створено художником-карикатуристом Полом Кампані у 1953 році. Саме цей мультиплікаційний герой, що дуже нагадує самого Ренато Біалетті, у рекламному ролику, важливо піднявши палець догори, вимовляв легендарну фразу, яка давно стала одним із символів Італії:

"Un espresso per favore!" – «Один еспресо, будь ласка!».

Завдяки грамотному управлінню компанією, Ренато вдалося вже за кілька років збільшити виробництво кавоварок до 4 мільйонів на рік. Якось Ренато Біалетті поділився з журналістами історією про те, як намагався рекламувати свій товар у лобі готелю, де зупинився грецький судновласник, мільярдер Арістотель Онассіс.
Біалетті представився йому та попросив скласти протекцію його кавоваркам.
Онассіс підійшов, коли Біалетті безнадійно намагався розхвалити свою продукцію групі скептично налаштованих французів, поплескав його по плечу і сказав: Ренато, як справи? Знаєш, я ніколи не пив такої смачної кави, як із твоєї кавоварки».

Нещодавно фахівці підрахували, що з моменту створення до сьогодні компанія Bialetti продала понад 300 мільйонів кавоварок у світі. Зараз «Moka Express» занесена до Книги рекордів Гіннеса, як найпопулярніша кавоварка у світі. Вона також є постійним експонатом багатьох світових музеїв.

Півроку тому, зайшовши в Мілані в магазин Bialetti, я вразилася незліченною кількістю моделей. Яких тільки не було: від перших, культових, для приготування на плиті, до кольорових грайливих, дитячих, електричних, зроблених у формі корівок та собачок. Незвичайно яскраво виглядали також кавоварки у кольорах італійського прапора, створені до міжнародної виставки Expo 2015. Останнім часом з'явилися кавоварки, у яких верхня частина керамічна чи скляна, а деякі моделі прикрашає прозора кришка. Авторство створення всіх моделей зараз належить відомим дизайнерам. Кількість порцій приготовленої кави в Moka Express теж різні. Вони варіюються зараз від 2 до 50 чашок.

Так, зрозуміло, зараз італійці ходять по кілька разів на день у бар, щоб випити чашку кави, але для них це давно не потреба у смаку, а, скоріше, сакральний ритуал, який проводиться для того, щоб перепочити або перемовитися про останні новини з сусідом. чи колегою по роботі.

Вдома ж за вечерею, як правило, більшість італійців віддають перевагу каві з «Мока Express». Пам'ятаю, як 5 років тому я гостювала в Римі у моєї колишньої начальниці-італійки, і вона, розливаючи по чашках улюблений ароматний напій, завжди говорила про те, що жоден, навіть найкращий бар в Італії чи передова кавоварка ніколи не замінить її. Moka Express». Так, я теж у цьому з нею цілком згодна!

Піду я поставлю на вогонь свою стареньку кавоварку і помедитую про життя. Адже як казав ще один, не менш талановитий виходець із сім'ї Біалетті, знаменитий дизайнер Альберто Алессі, який припадав онуком Альфонсо Біалетті: «…«Мока» будить людську уяву!»

Теги гейзерные кофеварки bialetti алюминий нержавеющая сталь


Другие статьи
Як відрізнити порцеляну
Керамічні ножі: на допомогу господині
Матеріали столових приладів
Сервіз для себе чи подарунок: як правильно вибрати?