Види каструль та їх застосування, як вибрати?
Різноманітність каструль
Каструлі - обов'язкова річ кухонного набору для ідеальної господині. Цей предмет посуду використовують як варіння харчових продуктів, так гасіння. В умілих руках за допомогою дуршлага каструля може перетворитися на пароварку. У сотейниках великих розмірів практично варити равіолі, пельмені, галушки та вареники, адже тісто не злипатиметься. Маленькі каструлі більше підійдуть для приготування різноманітних кашок дитині або розігріву невеликих порцій їжі. У процесі варення гине багато корисних мікроелементів, тому овочі та інші багаті на життєво необхідні елементи продукти не варто перетравлювати.
Класифікація
За типом матеріалу каструлі поділяються на:
- алюмінієві;
- виготовлені з нержавіючої сталі;
- чавунні;
- жароміцні скляні.
Різновид за типом покриття:
- емальовані;
- керамічні;
- з антипригарним покриттям.
Емаль та кераміка
Емальовані та керамічні покриття займають почесне перше місце за популярністю.
Перевагами таких каструль можна назвати безпеку та тривалий термін служби. Емаль не реагує на кислоти, які можуть містити продукти харчування. Такі каструлі використовують для приготування овочевого рагу, супів чи жаркого. Готові страви можна довго зберігати в емальованій посудині, адже емаль не окислюється і надовго зберігає свою міцність. Властивою перевагою є те, що такий матеріал не вбирає сторонніх запахів. Якісні каструлі з емальованим покриттям коштують недорого.
Емальоване покриття має лише дві недоліки:
- часте пригорання молочних каш;
- нестійкий до перепадів температури матеріал.
Кераміка зберігає максимум корисних речовин та зберігає насичений аромат улюбленої страви. Може швидко нагріватися та довго утримувати температуру. Також є жароміцним матеріалом, стійким до пошкоджень.
При виборі виробів з кераміки рекомендують звернути увагу спочатку на вагу — якісний керамічний посуд є легким. Потім слід розглянути спосіб нанесення покриття: воно повинне напилятися на литий виріб. Крихкість - це єдиний недолік кераміки.
Каструлі з чавуну
Переваги чавунних виробів визначаються:
- високою теплоємністю;
- довгий термін служби (при правильному догляді);
- вишуканий смаком приготовленої їжі;
- жаростійкістю.
Слабкою стороною чавуну може бути його нестійкість до кислот. Крім того, чавунні вироби вбирають аромати, можуть іржавіти, а також мають важку масу.
Такий посуд потребує особливого догляду. Рекомендується періодично просмажувати її на вогні, ретельно вимивати і сухо витирати паперовим рушником або серветкою після використання.
Каструлі з нержавіючої сталі
Нержавіюча сталь має такі властивості:
- міцність;
- миттєво нагріваються, але страви остигають швидше порівняно з керамічним та чавунним посудом;
- при чищенні йоржиком покриття не псується;
- вироби є легкими, а за ударі видавати дзвінкий звук;
- сталь має бути з маркуваннями: 08/13, 12/18, 18/10 18/13 (позначає відсоткове відношення нікелю та хрому).
Алюмінієві каструлі
Серед переваг такого виду каструль слід виділити:
- легкість;
- гарний дизайн;
- вода дуже швидко нагрівається;
- дозволяється зберігати їжу в холодильнику, адже емальоване покриття береже каструлю від окиснення.
Серед недоліків такого типу каструль виділяють крихкість, отже, алюмінієві вироби вимагають обережного поводження. При очищенні каструлі краще не використовувати ні лимонну кислоту, ні оцет, щоб не нашкодити покриттю. У порівнянні з алюмінієвою, їжа в емальованій посудині пригорає частіше.
Жароміцні скляні каструлі
Основними перевагами прийнято вважати:
- прийнятну ціну;
- безпечний організму матеріал;
- легкість та практичність;
- подряпини не відбиваються на функціональності каструлі;
- не піддається взаємодії з продуктами;
- довговічність;
- не вбирає сторонніх запахів.
Одним із недоліків є сприйнятливість на раптові перепади температури. При виборі жаростійких судин зі скла слід звернути увагу на його якість. Вибирайте сотейники тільки з прозорим склом, без пухирців повітря. Саме жароміцні каструлі є найкращим варіантом для приготування здорової їжі.
Правильний вибір каструль
При виборі якісної каструлі слід дивитися на:
- Матеріал виготовлення каструлі та кришки.
- Спільність із плитами.
- Розмір: об'єм, глибина, щільність стін.
- Зовнішнє покриття.
- Чи підходить для миття в посудомийці.
Газова або електрична плита підійде для більшості видів каструль. Для чавунних, сталевих та виготовлених із нержавіючої сталі каструль найоптимальнішим варіантом для використання є індукційні плити. Керамічний посуд може бути ідеальним варіантом для розігріву їжі в мікрохвильовій печі. Зі склокерамічними плитами поєднуються сотейники з рівним дном.
При виборі каструль слід покластися на якість бренду. Першокласними світовими виробниками фірмових каструль вважаються: бельгійський BergHOFF, англійська фірма Lessner, німецька Rondell та французька марка Tefal.
Артикул - 33795
1344грн.Купити1344грн.
Каструля з кришкою Alfa 8,5л A1026
Артикул - 29197
2310грн.Купити2310грн.
Каструля з кришкою Alfa 3,5л A1018
Артикул - 29184
1393грн.Купити1393грн.
Каструля з кришкою 1л s6256/6266
Артикул - 53041
249грн.Купити249грн.
Каструля з кришкою Perla 5,5л A1657
Артикул - 29549
1741грн.Купити1741грн.
Артикул - 29555
746грн.Купити746грн.
Каструля глибока з кришкою Гуси 8134413 2л VP50
Артикул - 17199
2070грн.Купити2070грн.
Каструля з кришкою 2,8л s6706/6716
Артикул - 53044
484грн.Купити484грн.
Артикул - 29522
1045грн.Купити1045грн.
Каструля з кришкою Granite Gray 2л K206PC
Артикул - 103599
1093грн.Купити1093грн.
Артикул - 80623
952грн.Купити952грн.
Артикул - 29167
697грн.Купити697грн.
Артикул - 33794
1194грн.Купити1194грн.
Артикул - 33796
1543грн.Купити1543грн.
Каструля з кришкою Alfa 4,2л A1024
Артикул - 29195
1891грн.Купити1891грн.
Каструля з кришкою 1,75л s6686/6696
Артикул - 53043
371грн.Купити371грн.
Каструля з кришкою Granite Gray 3,6 K406PC
Артикул - 103600
1397грн.Купити1397грн.
Каструля з кришкою Alfa 11л A1029
Артикул - 29620
2540грн.Купити2540грн.
Другие статьи
Салатники та салатниці: чи існує різниця?
Дитячий посуд: як правильно вибрати?
Вибираємо кухонні ножі правильно
Платиновий силікон від Lekue