mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Види каструль та їх застосування, як вибрати?

Різноманітність каструль

Каструлі - обов'язкова річ кухонного набору для ідеальної господині. Цей предмет посуду використовують як варіння харчових продуктів, так гасіння. В умілих руках за допомогою дуршлага каструля може перетворитися на пароварку. У сотейниках великих розмірів практично варити равіолі, пельмені, галушки та вареники, адже тісто не злипатиметься. Маленькі каструлі більше підійдуть для приготування різноманітних кашок дитині або розігріву невеликих порцій їжі. У процесі варення гине багато корисних мікроелементів, тому овочі та інші багаті на життєво необхідні елементи продукти не варто перетравлювати.

Класифікація

За типом матеріалу каструлі поділяються на:

  • алюмінієві;
  • виготовлені з нержавіючої сталі;
  • чавунні;
  • жароміцні скляні.

Різновид за типом покриття:

  • емальовані;
  • керамічні;
  • з антипригарним покриттям.

Емаль та кераміка

Емальовані та керамічні покриття займають почесне перше місце за популярністю.

Перевагами таких каструль можна назвати безпеку та тривалий термін служби. Емаль не реагує на кислоти, які можуть містити продукти харчування. Такі каструлі використовують для приготування овочевого рагу, супів чи жаркого. Готові страви можна довго зберігати в емальованій посудині, адже емаль не окислюється і надовго зберігає свою міцність. Властивою перевагою є те, що такий матеріал не вбирає сторонніх запахів. Якісні каструлі з емальованим покриттям коштують недорого.

Емальоване покриття має лише дві недоліки:

  • часте пригорання молочних каш;
  • нестійкий до перепадів температури матеріал.

Кераміка зберігає максимум корисних речовин та зберігає насичений аромат улюбленої страви. Може швидко нагріватися та довго утримувати температуру. Також є жароміцним матеріалом, стійким до пошкоджень.

При виборі виробів з кераміки рекомендують звернути увагу спочатку на вагу — якісний керамічний посуд є легким. Потім слід розглянути спосіб нанесення покриття: воно повинне напилятися на литий виріб. Крихкість - це єдиний недолік кераміки.

Каструлі з чавуну

Переваги чавунних виробів визначаються:

  • високою теплоємністю;
  • довгий термін служби (при правильному догляді);
  • вишуканий смаком приготовленої їжі;
  • жаростійкістю.

Слабкою стороною чавуну може бути його нестійкість до кислот. Крім того, чавунні вироби вбирають аромати, можуть іржавіти, а також мають важку масу.

Такий посуд потребує особливого догляду. Рекомендується періодично просмажувати її на вогні, ретельно вимивати і сухо витирати паперовим рушником або серветкою після використання.

Каструлі з нержавіючої сталі

Нержавіюча сталь має такі властивості:

  • міцність;
  • миттєво нагріваються, але страви остигають швидше порівняно з керамічним та чавунним посудом;
  • при чищенні йоржиком покриття не псується;
  • вироби є легкими, а за ударі видавати дзвінкий звук;
  • сталь має бути з маркуваннями: 08/13, 12/18, 18/10 18/13 (позначає відсоткове відношення нікелю та хрому).

Алюмінієві каструлі

Серед переваг такого виду каструль слід виділити:

  • легкість;
  • гарний дизайн;
  • вода дуже швидко нагрівається;
  • дозволяється зберігати їжу в холодильнику, адже емальоване покриття береже каструлю від окиснення.

Серед недоліків такого типу каструль виділяють крихкість, отже, алюмінієві вироби вимагають обережного поводження. При очищенні каструлі краще не використовувати ні лимонну кислоту, ні оцет, щоб не нашкодити покриттю. У порівнянні з алюмінієвою, їжа в емальованій посудині пригорає частіше.

Жароміцні скляні каструлі

Основними перевагами прийнято вважати:

  • прийнятну ціну;
  • безпечний організму матеріал;
  • легкість та практичність;
  • подряпини не відбиваються на функціональності каструлі;
  • не піддається взаємодії з продуктами;
  • довговічність;
  • не вбирає сторонніх запахів.

Одним із недоліків є сприйнятливість на раптові перепади температури. При виборі жаростійких судин зі скла слід звернути увагу на його якість. Вибирайте сотейники тільки з прозорим склом, без пухирців повітря. Саме жароміцні каструлі є найкращим варіантом для приготування здорової їжі.

Правильний вибір каструль

При виборі якісної каструлі слід дивитися на:

  1. Матеріал виготовлення каструлі та кришки.
  2. Спільність із плитами.
  3. Газова або електрична плита підійде для більшості видів каструль. Для чавунних, сталевих та виготовлених із нержавіючої сталі каструль найоптимальнішим варіантом для використання є індукційні плити. Керамічний посуд може бути ідеальним варіантом для розігріву їжі в мікрохвильовій печі. Зі склокерамічними плитами поєднуються сотейники з рівним дном.

  4. Розмір: об'єм, глибина, щільність стін.
  5. Зовнішнє покриття.
  6. Чи підходить для миття в посудомийці.

При виборі каструль слід покластися на якість бренду. Першокласними світовими виробниками фірмових каструль вважаються: бельгійський BergHOFF, англійська фірма Lessner, німецька Rondell та французька марка Tefal.

Теги кастрюли ковши кокотницы


Другие статьи
Салатники та салатниці: чи існує різниця?
Дитячий посуд: як правильно вибрати?
Вибираємо кухонні ножі правильно
Платиновий силікон від Lekue