mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Чим відрізняються келихи для червоного та білого вина?

Келихи для білого та червоного вина

Історія виникнення спеціальних келихів для вина бере свій початок із ХХ століття. Австрійський підприємець Клаус Рідель, якому присвоєно 28 міжнародних нагород за брендові келихи ручної роботи, зробив неймовірне відкриття, яке перевернуло світ сомельє того часу. Він виявив, що аромат і смак вина більшою мірою залежить від форми келиха.

Психологи також припускають, що від форми келиха залежить не лише букет напою, а й наш настрій. Наприклад, прозорі, скляні та чисті судини викликають почуття легкості та незалежності. Це можна пояснити з двох точок зору: біологічної та хімічної.

Біологи стверджують, що смакові рецептори відіграють ключову роль при дегустації вина, тому що смакові рецептори розташовані у різних частинах мови. Наприклад, на кінчику мови розташовуються рецептори, відповідальні за сприйняття солодощі. Смак солоності визначається центральною частиною, а кислоту можна відчути бічними частинами язика. Рецептори гіркоти розташовуються неподалік гортані. Один і той самий напій у різних ємностях може мати різні смаки. Щоб зробити ковток із широких формою келихів, люди нахиляють голову, а у випадку з вузькими типами судин — голову відкидають назад. Перший ковток визначає смак вина в залежності від якого смакового рецептора потрапить перша крапля напою.

З погляду хімії, ароматичні сполуки (феноли) визначають смакові особливості вина, а форма келиха визначає кількість фенолів. Наприклад, у досить широкому келиху площа стикання цих органічних речовин з киснем набагато більша, це надає більш сухого смаку.

Як правильно вибрати келихи для різних вин

Витягнута форма келиха більше підійде до білих вин, ідеальним варіантом для червоних є кругліші форми.

Як відомо, на сприйняття смаку вина впливає не лише температура напою, а й те, який келих ви вибрали для дегустації. Смак вина також визначається діаметром, товщиною та обробкою скла.

Аромат, смак і післясмак – основні ознаки кожного сорту вина, ще їх також називають ДНК сорту.

Щоб повністю насолодитися незабутнім смаком, необхідно знати якими особливостями має володіти посудина і як з ним варто поводитися:

  • виготовлений із прозорого скла (колір вмісту має бути видно без перешкод - важлива характеристика при дегустації);
  • кольорові та гравіровані келихи можуть спотворювати колір вина;
  • довга ніжка келиха, за яку зручно братися і широка основа забезпечують стійкість судини;
  • чаша плавно звужується донизу, щоб аромат вина навмисно досягав носа;
  • рекомендується добре вимити та висушити келихи – адже пил та залишки миючого засобу можуть змінити смак напою;
  • перед використанням не варто зберігати келихи в картонній упаковці, адже аромат вина втрачатиметься за запахом картону;
  • келих рекомендується тримати за ніжку та дозволити напою стекти лише на третину;
  • повільно обертаючи келих, ви сприяєте насичення вина киснем.

Червоне вино

Основною відмінністю між келихами є їх розмір. Червоні вина визначаються високою насиченістю, тому для розкриття аромату необхідно набагато більше контакту з повітрям, отже, судини для такого алкогольного напою мають широку основу та звужуються до країв, не даючи букету зникнути.

Виділяють три основні види судин для червоного вина:

  1. «Бордо» відрізняється від інших видів насамперед своїм містким об'ємом (близько 600 мл.), і вражає вишуканою формою тюльпану, що не розкрився.
  2. «Бургундія» - такий тип келиха повинен мати ємність близько 700-750 мл, а також характеризуватись специфічною кулястою формою чаші. Сомельє використовують цей келих для швидкого визначення якості будь-якого вина.
  3. "Гран Крю" має велику чашу. Іноді обсяг судини досягає більше літра, щоб забезпечити напою максимальну площу стикання з киснем.

Біле вино

За формою ідеальні келихи для білих вин мають бути схожі на судини типу Бордо, проте різниця полягає у обсязі. Білі сорти прийнято подавати охолодженими, тому обсяг келиха для такого виду вина не повинен перевищувати 340 мл. Форма чаші має бути прямою або опуклою.

Правильний догляд за келихами

Ставлення господаря до вина визначається чистотою келихів. Келихи, як і інше кухонне начиння, слід постійно тримати в чистоті. Тому пропонуємо до вашої уваги кілька порад, як правильно доглядати за винними келихами:

  • мити лише вручну;
  • використовувати лише якісні посудомийні засоби;
  • щоб уникнути помутніння скла, посудину слід мити у прохолодній воді;
  • під час миття рекомендується тримати келих за чашу;
  • щоб повернути блиск келихів можна додати пару крапель нашатирного спирту у воду для полоскання;
  • розлучення можна забрати за допомогою чистої серветки;
  • щоб висушити келихи для вина, достатньо перевернути їх нагору ногами.

Не обов'язково бути природженим сомельє, аби порожниною відчути весь аромат та смак улюбленого напою. Варто не забувати, що іноді навіть незначні речі можуть відіграти важливу роль. Наприклад, правильно підібраний келих.

Теги бокалы бокалы для вина


Другие статьи
Поради щодо вибору каструль із жароміцного скла
Різновиди келихів
Чи є різниця між кружками та чашками?
Види каструль та їх застосування, як вибрати?