mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Види самоварів та їх особливості

Що таке самовар

Російська чайна машина – саме так у Європі називали самовар. Головне призначення самовару полягає в кип'ятінні води та заварюванні чаю. Першими самоварами були дров'яні, принцип яких полягав у нагріванні води з допомогою внутрішньої топки, наповненої деревним вугіллям.

Пізніше з'явилися гасові, електричні та інші види самоварів. Перший самовар з'явився на території Росії, куди традиції чаювання прийшли зі Сходу. У цій статті ми поговоримо про те, які бувають типи самоварів, з якого матеріалу зроблено кожен тип, а також ознайомимося з коротким описом та особливостями розписних самоварів.

Різновиди самоварів

Самовар

Залежно від обсягу, самовари поділяються на великі та маленькі. Здебільшого самовари мають об'єм від трьох до семи літрів. На сьогоднішній день існує величезна кількість самоварів, які поділяються на кілька типів залежно від:

  1. Матеріалів виготовлення
  2. Залежно від виду матеріалу виготовлення, самовари можна розділити на латунні, мідні та ті, що виготовлені з мельхіору та томпаку (латунь із вмістом міді).

  3. Часу випуску
  4. Самовари також умовно поділяються на старовинні та сучасні. Антикварні моделі відрізняються дорогою вартістю, такі самовари виготовляли за часів Російської Імперії та Радянського Союзу.

  5. Країни виробник
  6. Серед найкращих світових виробників самоварів варто виділити Штамп (Росія), тульські самовари. Іран і Китай також випускають самовари, які, однак, відрізняються конструкцією від вітчизняних моделей.

  7. Принцип дії
  8. Самовари бувають електричні, жарові (дров'яні) та комбіновані. Електросамовари за принципом дії нагадують електричний чайник. Комбіновані моделі поєднують у собі електричний та дров'яний принципи роботи. Такий самовар відмінно підійде для використання на дачі.

  9. Форми
  10. Також самовари поділяються формою корпусу, яка може бути у формі курячого яйця, кулі, чарки або вази.

Розписні самовари

Розписні самовари користуються величезною популярністю серед сучасних господинь, адже такий пристрій дозволяє поєднувати в собі сучасні технології та старовинні традиції оригінального розпису. Крім того, розписні самовари відрізняються надійністю, практичністю використання, естетичним зовнішнім виглядом, високою екологічністю матеріалів розпису. Фахівці виділяють чотири основні типи розпису самоварів:

  1. Гжель
  2. Назва такого типу самовара походить від назви села, де вперше застосували таку техніку розпису. Самовари гжель відрізняються розписом у синіх, блакитних та білих тонах. Такі самовари прикрашали малюнками квітів, рослин, фруктів, ягід, а також точками, вузькими та широкими лініями.

  3. Хохлома
  4. Для декорування такого виду самовару використовують червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий та золотий тони. Майстри використовують два типи розпису: перший вид розпису полягає в нанесенні вибраного малюнка на сріблястий фон, другий спочатку нанесення орнаменту, а потім поступове зафарбовування фону.

  5. Жостовська
  6. Розпис жостово має цікаву кольорову гаму, що відрізняється яскравими тонами на темному тлі. Для прикраси самовару використовують квіткові сюжети та декоровані золоті елементи.

  7. Кудріна
  8. Кудріна є одним із постійних видів орнаменту хохломського розпису. На чорному тлі наноситься квітково-рослинні мотиви за допомогою золотої фарби.

Таким чином, розписний самовар може стати чудовим варіантом подарунка для тих, хто цінує традиції, а також любить прикрашати свій будинок оригінальними та красивими речами. Самовари не лише допомагають створити затишну домашню атмосферу, але й приготувати свіжий ароматний чай. Крім того, якщо правильно вибрати якісний самовар, то він послужить на вашій кухні довгий час, радуючи око своїм елегантним виглядом та розкішним розписом.

    Теги столовая посуда кухонная посуда


    Другие статьи
    Як вибрати млинну сковорідку?
    Як відрізнити кришталеві келихи від скляних?
    Чавунний казан іржавіє: що робити?
    Як вибрати кавовий сервіз?