mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Богемське скло: історія, види, властивості

Історія богемського скла

Богемія є історичною областю та найбільшим регіоном Чехії. Перші згадки про чеське скло датуються 12 століттям. Спочатку посуд з кришталю та скла могли дозволити собі лише королі та вельможі.

Розвиток скляного виробництва у Центральній Європі розпочався у 12-13 столітті, коли майстри-склодуви освоїли непросте ремесло та почали подорожувати, передаючи свої навички представникам інших народів. Скляні вироби змінили предмети з кришталю, які виявилися міцнішими та витонченішими. Чеські майстри додали в скло барій та свинець, завдяки яким кришталь набув твердості та прозорості.

Чеське скло набуло світової популярності не тільки завдяки келихам, але також і вітринам у храмах і костелах, які вражають своєю пишністю. Колекціонери оголосили полювання за чеським кришталем, коли чеський ювелір Каспар Леман у 16 столітті застосував давньоримську техніку різьблення по кришталю. Завдяки найтоншому гравіювання скло стало схоже на діамант.

Сьогодні цінителі кришталевого посуду виділяють три основні якості кришталю, які сприяють високій якості виробів: прозорість, міцність та мелодійний дзвін. Також кришталевий посуд має вишуканий блиск, оригінальний дизайн і екологічну чистоту. Скляний посуд підходить для щоденного використання, проте кришталеві келихи надають урочистості та створюють особливу атмосферу. Кришталевий посуд зазвичай використовують для урочистих церемоній.

Відмінні риси скла з Богемії

Келихи для шампанського

Технологію виробництва богемського скла можна описати за кілька етапів. Спочатку склодув набирає на трубку розпечену масу і поступово її розподіляє, повертаючи трубку в руці. Потім видує округлу кулю, переносить у дерев'яну мокру заготовку і видує в ній попередню форму. Далі шліфувальник обробляє посуд, надає остаточних контурів і робить огранювання. Завершальний етап виготовлення довіряють художникам, які наносять декор та піддають виробу поліруванню. Відмінними рисами посуду з чеського кришталю вважають:

  1. Стійкість до появи плям.
  2. Келихи та інший посуд із чеського кришталю відрізняється відсутністю дефектів, помутнінь та повітряних бульбашок. При правильному та регулярному догляді на поверхні на богемському склі не повинні з'являтися плями чи інші неточності.

  3. Гладка поверхня.
  4. Завдяки багатовіковому досвіду чеських майстрів кришталевий посуд має тонкі та бездоганні грані. Кришталевий посуд також приємний на дотик і захоплює гладкою поверхнею.

  5. Бездоганна якість збирання.
  6. Посуд із богемського скла можна зустріти в асортименті відомих ресторанів та готелів. Виробники кришталевих келихів часто стають переможцями багатьох конкурсів. Завдяки чудовому поєднанню міцності, блиску та оригінального дизайну, якість кришталевого посуду не підлягає сумніву.

  7. Високий вміст свинцю.
  8. Для виготовлення кришталю використовують оксид свинцю, який надає виробу міцності та довговічності.

  9. Неперевершена міцність.
  10. Якісний чеський кришталь повинен містити в собі щонайменше 20% свинцю. Завдяки цьому кришталеві вироби з Чехії славляться стійкістю до механічних пошкоджень та високою міцністю.

  11. Ідеальна прозорість та чистота.
  12. Завдяки спеціальній методиці виготовлення та шліфування, кришталеві вироби мають бездоганний зовнішній вигляд та ідеальну прозорість.

  13. Мелодичне звучання.
  14. При легкому ударі чи дотику з іншим посудом кришталеві келихи з богемського скла створюють гарний мелодійний дзвін.

Вироби із справжнього чеського скла можуть мати слід від склодувної трубки на денці. Також богемський кришталь високо цінується за рахунок чудової якості та екологічності. Вирізняють такі різновиди чеського кришталю:

  • Кольоровий: червоного, рожевого, фіолетового, синього чи зеленого відтінків.
  • Декорований: прикраса позолотою, розписом або поліруванням.
  • Шліфований: тонка ручна робота.
  • Литий гладкий: кришталь виготовляється за спеціальною методикою, без шліфування.

Як вибрати якісний виріб із богемського скла

Серед відомих виробників посуду із чеського скла слід виділити Moser, Egermann, Bohemia Jihlava, Ruckl Crystal, Crystalex Bohemia Crystal, Gold Crystal та інші. Виготовлене з богемського скла кухонне начиння стане відмінним варіантом подарунка для поціновувачів вишуканості та високої якості. При виборі посуду з богемського скла зверніть особливу увагу на характерні характеристики богемського кришталю:

  • вміст понад 24% свинцю;
  • гра світла у гранях;
  • гостра кромка келиха;
  • мелодійне звучання за легкого удару;
  • наявність товарного знаку виробника;
  • зразкова прозорість без помутнінь та бульбашок газу;
  • чеське скло переливається всіма кольорами веселки.

    Другие статьи
    Навіщо витирати посуд після миття?
    Користь та шкода мідного посуду
    Як забрати наклейки з тарілок?
    Як робити кригу для коктейлів?