mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Чим графин відрізняється від глека

Історія походження графина та глека

Графин

Дивовижна історія графинів почалася багато століть тому на території Стародавнього Сходу. Судини були прототипом сучасних графинів, проте виготовлялися з натуральних матеріалів, наприклад, бамбука та фінікової пальми. У ті часи графини використовували не для подачі напоїв, як у наш час, а для безпечного транспортування та зберігання сипучих продуктів.

Традиція подачі напоїв на стіл у спеціальних скляних або кришталевих судинах з'явилася у Стародавній Греції. Однак спочатку давні греки використовували для цієї мети глиняні амфори, які відрізнялися різноманітністю форм та цікавим декором із зображенням битв та повсякденного життя греків. Через кілька століть слов'яни почали використовувати графини, які були чимось середнім між грецькими амфорами та дерев'яними графинами з Стародавнього Сходу.

Найперші глеки на території України були знайдені неподалік Києва, у селі Ромашка. Археологи були здивовані достатком яскравого орнаменту, незвичайних символів та геометричних фігур. Як пізніше показали дослідження, таке нестандартне поєднання квадратиків та ліній наші предки використовували для позначення свят, важливих дат, час, коли потрібно було збирати врожай та полювати. Коротко кажучи, глечики грали дуже важливу роль, вони були своєрідними календарями для наших предків.

Чим відрізняється графин від глека

Кувшин

Єдина схожість між графином і глечиком полягає в тому, що ці два предмети є елементами кухонного начиння і служать для подачі або тривалого зберігання рідин. Головною відмінністю між цими двома судинами є товщина шийки: у графинів шийка набагато тонша. Крім того, глечики не мають кришки, яка є у графина. Також відмінність можна знайти в матеріалі виготовлення, так як графини виготовляють з красивих і прозорих або напівпрозорих матеріалів (кришталю чи скла), а для виготовлення глеків використовують глину, фарфор або метал.

Напевно, саме час замислитись над тим, для яких потреб вибирати графин, а для яких глечик. Отже, графин використовують насамперед для сервірування столу та подачі алкогольних напоїв, однак у графинах також можна зберігати оливкову олію. Глечики більше підійдуть для зберігання таких рідин як вода або молоко. Ще однією примітною відмінністю цих елементів посуду є декор: глечики відрізняються простим елегантним виглядом, хоча глечики з кришталю можуть відрізнятися витонченим і яскравим декором. Скляні графини мають елегантний зовнішній вигляд, а графини з кришталю захоплюють тонкістю граней та яскравим блиском. Серед інших відмінностей графіна слід виділити:

  • відсутність ручки та носика;
  • матеріал виготовлення: скло та кришталь;
  • наявність скляної кришки як пробки;
  • використовують для подачі алкогольних напоїв;
  • графін відрізняється товстими стінками;
  • стандартний об'єм такої судини варіюється від 1 до 2 літрів;
  • більше підходить для сервірування напоїв, ніж тривалого зберігання.

Особливості глека

Цікавим фактом в історії походження глека також є те, що таку посудину використовували для різних церковних обрядів. Крім того, глечики намагалися розмістити біля купола, щоб вони поглинали луну, тим самим підвищуючи звук. Наші пращури також використовували глечики для обмивання рук та обличчя. Глек є зручним і практичним у використанні посудиною, яку часто використовують як елемент декору, для прикраси будинку або ресторану. Сучасний глечик відрізняється такими характеристиками:

  • Використовують для сервірування прохолодних напоїв: соки, компот, молоко, вода;
  • широка шийка;
  • матеріал виготовлення: глина, фаянс, пластик, метал, фарфор;
  • відсутність кришки;
  • наявність ручки та своєрідного носика;
  • основне призначення: - тривале зберігання рідин;
  • глечики не підходять для подачі напоїв на святковий стіл.

Таким чином, глечик і графин - це елементи кухонного начиння, які мають різне призначення і відрізняються один від одного формою та матеріалом виготовлення. Графіни мають більш презентабельний вигляд і виготовляються з кришталю або високоякісного скла. В основному графини призначаються для гарної подачі міцних напоїв. Глечики у свою чергу мають широку шийку і носик, їх використовують для тривалого зберігання таких напоїв як молоко, сік або компот. Крім того, глеки традиційно виготовляють із глини, металу, пластику або порцеляни.

    Теги столовая посуда кувшины графины


    Другие статьи
    Як прикрасити весільні келихи
    Як варити каву в турці
    Як виготовляється керамічний посуд
    Чи можна використовувати скляний посуд у газовій духовці