mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Як правильно точити ножі

Як правильно точити ножі

Кухонний ніж – незамінний помічник для кожної господині. Він допомагає швидко нарізати та почистити різноманітні продукти. Однак, щоб такий помічник служив довго на вашій кухні, важливо стежити за його ріжучою поверхнею.

Щоб точити кухонні ножі правильно, потрібно звернути увагу на кілька речей: вибрати відповідний тип точилки, знати як відбувається процес заточування і для чого потрібне шліфування. Виділяють кілька видів точильних інструментів: механічні, електричні, розкладні, мусати, точильні верстати та каміння. Також рекомендується знати відповідний кут заточування. Шліфування потрібне для виправлення дефектів леза.

Точилка для ножей

Як часто необхідно точити кухонні ножі

Багато фахівців вважають, що для гарного заточування кухонного ножа потрібно всього дві речі. По-перше, кут заточування, який визначає ріжучі властивості ножа. Він залежить від матеріалу клинка та області застосування. Наприклад, 10-15 ° - кут заточування для скальпеля і бритви, 15-25 ° - підходить для кухарських ножів, 25-40 ° - відмінний варіант для заточування універсальних і мисливських клинків. Слід запам'ятати, що ріжучі властивості ножа підвищуються, якщо зменшити кут заточування.

По-друге, необхідно підібрати правильну точилку або абразивний матеріал. Абразивні матеріали відрізняються високою твердістю та міцністю. Їх ділять залежно від хімічного складу, твердості та величини шліфувального зерна. Вирізняють абразивні круги, стрічки, бруски, а також наждачний папір пасти і т.д. Фахівці рекомендують точити лезо кухонних ножів залежно від частоти використання. При регулярному використанні необхідно точити інструмент щотижня. При нерегулярному вживанні ножа слід точити його раз на місяць. Розрізняють кілька видів точилок:

  1. електричні.
  2. Стругачки такого типу дозволяють швидко заточити лезо ножа. Спочатку електрична точила мала лише один недолік - великий розмір, тому використовувалася виключно на виробництвах і в їдальнях, кафе та ресторанах. Незабаром з'явилися більш компактні варіанти, тому електричні точила стали популярними для вживання і в домашніх умовах.

    Серед найбільш відомих варіантів електричних точилок виділяють автоматичну точилку і точильний верстат. Точильний верстат складається з підставки з мотором, до якого прикріплений маховик. Підключивши інструмент до електрики, можна побачити, як точильний диск обертається із певною швидкістю. Слід акуратно прикласти лезо до точилки і вже через лічені секунди ви милуватиметеся найтоншою гранню інструменту. Серед головних переваг точильного верстата потрібно виділити універсальність, адже він дозволяє заточити не тільки кухонні, а й садові інструменти.

    Автоматична точила має ідентичний принцип дії, проте відрізняється більшою компактністю та призначається для кухонних ножів та ножиць. Така точила також відрізняється високою безпекою у використанні. Автоматична точила є невеликим шматочком металевого бруса з отворами різноманітних розмірів. Усередині знаходиться абразивний диск, що обертається лише під дією електрики.

  3. Механічні.
  4. Серед механічних точилок виділяють мусат, вакуумну точилку, точилку-кастет і точила з кріпленням ножа. Мусатом називають металевий стрижень різноманітної форми. Щоб заточити лезо ножа за допомогою мусату, достатньо кілька разів провести лезом під кутом ріжучої кромки до мусату. Зазвичай мусати виготовляють із металів із алмазним напиленням або без, а також із кераміки. Залежно від форми свічення виділяють овальні, плоскі та круглі мусати.

  5. Точильні камені.
  6. Існує кілька видів точильних інструментів, серед яких виділяють абразивні, алмазні, керамічні та натуральні або штучні японські водні камені.

Як вибрати ідеальну точилку для ножів

Хороша точила дозволяє швидко і ефективно заточити ріжучі інструменти, проте щоб насолодитися довгим терміном експлуатації такого пристосування, варто знати, як вибрати якісний виріб. Інтернет-магазин Світ Посуду пропонує кілька порад, які допоможуть знайти відповідну точилку. Щоб правильно вибрати інструмент для заточування, необхідно звернути особливу увагу на:

  1. Розмір.
  2. Вибирайте інструмент, розмір якого буде максимально зручним для вас. Якщо у вас на кухні трохи вільного місця, краще придбати компактні механічні точила або точильне каміння.

  3. Навички.
  4. Для новачків рекомендують ознайомитися з інструкцією та для початку скористатися електричними точилками, які значно допоможуть заощадити час.

  5. Призначення.
  6. Слід зауважити, що різні точила підходять для різних інструментів.

  7. Виробник.
  8. Перевірений виробник – це гарантія якості, безпеки та тривалого терміну експлуатації.


    Другие статьи
    Барбекю-гриль: як вибрати і користуватися
    Що таке керамічний посуд і як ним користуватися
    Як прибрати накип на чайнику
    Чому для ресторану варто вибирати білий посуд