mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Як доглядати за чавунною сковорідкою

Правильний догляд за чавунною сковорідкою

Універсальність є головною перевагою чавунного посуду. Кухонне начиння, виготовлене з цього екологічно чистого та безпечного матеріалу, бездоганно підходить для смаження, варіння та гасіння їжі.

Пориста структура матеріалу сприяє утворенню натурального антипригарного покриття, а також поглинає різні речовини приготованих на такому посуді продуктів. Ця унікальна характеристика підносить чавун серед інших металів. Наприклад, приготування томатного соусу, ви отримаєте додаткову порцію заліза в іншій страві.

Де можна використовувати

На такій сковорідці можна приготувати кулінарні шедеври: млинці, соковитий стейк, ароматні овочі, апетитну яєчню. Любите хрумку скоринку? Тоді це те, що вам так потрібно, адже сотейник можна також використовувати як фритюрницю. Додавання вина або оцту в їжу при приготуванні може пошкодити шар жару.

Щоб сковорідка послужила вам довгі роки на кухні, необхідно дотримуватись правил правильного догляду:

  1. Не дозволяється зберігати приготовану їжу в чавунному посуді, для цього краще використовувати судок.
  2. Мити чавунне кухонне начиння без покриття необхідно вручну в гарячій воді, використовуючи миючі засоби.
  3. Якщо їжа пригоріла, необхідно залити сковорідку водою і відкласти на деякий час. Не варто відтирати нагар металом, краще використовувати губку або щітку.
  4. Так як чавун схильний до корозії, варто ретельно просушувати посуд після кожного миття.
  5. Можна також розмазати пензликом по сковорідці тонкий шар рафінованої олії, після чого надлишки необхідно прибрати серветкою.
  6. Зберігати сковорідку найкраще у прохолодному місці.

Як очистити сковорідку від іржі.

Часто іржі стають причиною придбання нового посуду. Іржа на чавунному посуді – величезна проблема на кухні. Не слід забувати, що завжди можна знайти рішення і для цього не треба витрачати купу грошей.

Позбутися іржі можна кількома способами:

  1. Абразивна мочалка (невеликих розмірів мочалка з мідного або сталевого дроту).
  2. Додайте трохи води, пару крапель миючого засобу і спробуйте добре потерти посудину.

  3. Сода.
  4. За допомогою соди можна видалити будь-яку іржу. Налийте в посуд трошки води та додайте стільки соди, щоб вийшла однорідна маса. Взявши ганчірку, спробуйте пошкребти жито, після чого сполосніть посудину і повторіть дію ще раз.

  5. Сіль.
  6. Досить змішати трохи солі та води, потім повторити те саме, що й у випадку із содою.

  7. Потужний засіб для чищення.
  8. Використовуйте сильний хімічний очищувач, який містить соляну кислоту (HCI). Однак будьте обережні, адже ймовірність отримання хімічних опіків є досить високою. Крім того, не слід забувати, що під впливом соляної кислоти поліровані поверхні та деталі з напилюванням можуть зблікнути.

  9. Ополосніть сковорідку.
  10. Повністю видаливши залишки іржі, сполосніть і витріть насухо ємність. Поставте на невеликий вогонь та зачекайте близько п'яти хвилин. Потім обпалити сковорідку, щоб сформувати на чавунній поверхні захисний шар жиру.

  11. У випадку із солідною іржею варто звернутися за допомогою до майстра, який зможе зішліфувати іржаву поверхню.

Випалювання сковороди за допомогою олії

Процес випалювання сковорідки полягає у формуванні захисного шару на поверхні посуду, який запобігає пригоранню їжі та черговому утворенню ірж. Сам процес можна порівняти з випіканням шару жиру на сковорідці.

  • розігріти духовку до 177 ° (якщо використовувати масло) або від 135 до 145 (якщо використовується жир);
  • покрити поверхню тонким шаром олії (соняшникова, арахісова, рапсова і т.д.) або свинячим жиром;
  • Достатньо лише однієї столової ложки олії. Не варто використовувати для цих цілей оливкову олію, тому що цей тип олії починає коптитись при низькій температурі.

  • помістити посуд догори дном на годину в духовку;
  • Знизу необхідно поставити лист, куди капатимуть залишки жиру.

  • вимкнути за годину;
  • зачекайте ще приблизно стільки, поки сковорідка охолоне і витягніть її з духовки.

Вживати масло, що залишилося на сковорідці, вдруге не рекомендується. При повторному розігріванні олії розкладаються жирні кислоти, які сприяють появі альдегідів. При попаданні в організм людини ці органічні речовини можуть спричинити онкологічні захворювання.

Щоб сотейник не іржавів, слід після миття добре його висушити і змастити олією.

Без сумніву, на кухні не можна обійтися без чавунної сковорідки, яка є одночасно багатофункціональною та необхідною річчю для кожної господині. Безліч переваг чавуну та стильний дизайн виробів лише підтверджують це.

Теги сковородки сковородки-гриль сковородки для блинов сковородки вок (глубокие) сотейники набор сковородок жаровни чугун


Другие статьи
Як відмити скляний чайник для заварювання?
Чим відрізняються келихи для червоного та білого вина?
Поради щодо вибору каструль із жароміцного скла
Різновиди келихів