Як доглядати за чавунною сковорідкою
Правильний догляд за чавунною сковорідкою
Універсальність є головною перевагою чавунного посуду. Кухонне начиння, виготовлене з цього екологічно чистого та безпечного матеріалу, бездоганно підходить для смаження, варіння та гасіння їжі.
Пориста структура матеріалу сприяє утворенню натурального антипригарного покриття, а також поглинає різні речовини приготованих на такому посуді продуктів. Ця унікальна характеристика підносить чавун серед інших металів. Наприклад, приготування томатного соусу, ви отримаєте додаткову порцію заліза в іншій страві.
Де можна використовувати
На такій сковорідці можна приготувати кулінарні шедеври: млинці, соковитий стейк, ароматні овочі, апетитну яєчню. Любите хрумку скоринку? Тоді це те, що вам так потрібно, адже сотейник можна також використовувати як фритюрницю. Додавання вина або оцту в їжу при приготуванні може пошкодити шар жару.
Щоб сковорідка послужила вам довгі роки на кухні, необхідно дотримуватись правил правильного догляду:
- Не дозволяється зберігати приготовану їжу в чавунному посуді, для цього краще використовувати судок.
- Мити чавунне кухонне начиння без покриття необхідно вручну в гарячій воді, використовуючи миючі засоби.
- Якщо їжа пригоріла, необхідно залити сковорідку водою і відкласти на деякий час. Не варто відтирати нагар металом, краще використовувати губку або щітку.
- Так як чавун схильний до корозії, варто ретельно просушувати посуд після кожного миття.
- Можна також розмазати пензликом по сковорідці тонкий шар рафінованої олії, після чого надлишки необхідно прибрати серветкою.
- Зберігати сковорідку найкраще у прохолодному місці.
Як очистити сковорідку від іржі.
Часто іржі стають причиною придбання нового посуду. Іржа на чавунному посуді – величезна проблема на кухні. Не слід забувати, що завжди можна знайти рішення і для цього не треба витрачати купу грошей.
Позбутися іржі можна кількома способами:
- Абразивна мочалка (невеликих розмірів мочалка з мідного або сталевого дроту).
- Сода.
- Сіль.
- Потужний засіб для чищення.
- Ополосніть сковорідку.
- У випадку із солідною іржею варто звернутися за допомогою до майстра, який зможе зішліфувати іржаву поверхню.
Додайте трохи води, пару крапель миючого засобу і спробуйте добре потерти посудину.
За допомогою соди можна видалити будь-яку іржу. Налийте в посуд трошки води та додайте стільки соди, щоб вийшла однорідна маса. Взявши ганчірку, спробуйте пошкребти жито, після чого сполосніть посудину і повторіть дію ще раз.
Досить змішати трохи солі та води, потім повторити те саме, що й у випадку із содою.
Використовуйте сильний хімічний очищувач, який містить соляну кислоту (HCI). Однак будьте обережні, адже ймовірність отримання хімічних опіків є досить високою. Крім того, не слід забувати, що під впливом соляної кислоти поліровані поверхні та деталі з напилюванням можуть зблікнути.
Повністю видаливши залишки іржі, сполосніть і витріть насухо ємність. Поставте на невеликий вогонь та зачекайте близько п'яти хвилин. Потім обпалити сковорідку, щоб сформувати на чавунній поверхні захисний шар жиру.
Випалювання сковороди за допомогою олії
Процес випалювання сковорідки полягає у формуванні захисного шару на поверхні посуду, який запобігає пригоранню їжі та черговому утворенню ірж. Сам процес можна порівняти з випіканням шару жиру на сковорідці.
- розігріти духовку до 177 ° (якщо використовувати масло) або від 135 до 145 (якщо використовується жир);
- покрити поверхню тонким шаром олії (соняшникова, арахісова, рапсова і т.д.) або свинячим жиром;
- помістити посуд догори дном на годину в духовку;
- вимкнути за годину;
- зачекайте ще приблизно стільки, поки сковорідка охолоне і витягніть її з духовки.
Достатньо лише однієї столової ложки олії. Не варто використовувати для цих цілей оливкову олію, тому що цей тип олії починає коптитись при низькій температурі.
Знизу необхідно поставити лист, куди капатимуть залишки жиру.
Вживати масло, що залишилося на сковорідці, вдруге не рекомендується. При повторному розігріванні олії розкладаються жирні кислоти, які сприяють появі альдегідів. При попаданні в організм людини ці органічні речовини можуть спричинити онкологічні захворювання.
Щоб сотейник не іржавів, слід після миття добре його висушити і змастити олією.
Без сумніву, на кухні не можна обійтися без чавунної сковорідки, яка є одночасно багатофункціональною та необхідною річчю для кожної господині. Безліч переваг чавуну та стильний дизайн виробів лише підтверджують це.
Артикул - 113904
749грн.Купити749грн.
Сковорода чавунна для млинців Optima 22см О2215-Р
Артикул - 36969
336грн.Купити336грн.
Сковорода для панкейків World of Flavours 33см KCBLINIS
Артикул - 86926
1359грн.Купити1359грн.
Артикул - 113902
519грн.Купити519грн.
Артикул - 113903
636грн.Купити636грн.
Артикул - 113901
495грн.Купити495грн.
Сковорода чавунна Optima 28см О2860-Р
Артикул - 36968
694грн.Купити694грн.
Артикул - 111388
534грн.Купити534грн.
Сковорода овальна Horeca 18см H1810
Артикул - 46635
135грн.Купити135грн.
Артикул - 118316
373грн.Купити373грн.
Сковорода чавунна для млинців Optima-Black 24см О2415-Р1
Артикул - 43066
403грн.Купити403грн.
Артикул - 115792
321грн.Купити321грн.
Сковорода з кришкою Optima 26см O2640-P-C
Артикул - 104290
722грн.Купити722грн.
Сковорода чавунна для млинців Optima 24см О2415-Р
Артикул - 36970
403грн.Купити403грн.
Сковорода чавунна Моноліт 28см M2860U
Артикул - 37002
559грн.Купити559грн.
Пательня Optima-Black 20х3,9см O2035-P1
Артикул - 97428
336грн.Купити336грн.
Сковорідка Optima-Bordo 26см O2640-P2
Артикул - 74166
536грн.Купити536грн.
Сковорода чавунна Optima 28см O2840-P
Артикул - 113887
649грн.Купити649грн.
Теги сковородки сковородки-гриль сковородки для блинов сковородки вок (глубокие) сотейники набор сковородок жаровни чугун
Другие статьи
Як відмити скляний чайник для заварювання?
Чим відрізняються келихи для червоного та білого вина?
Поради щодо вибору каструль із жароміцного скла
Різновиди келихів