mirposudy.com.ua

Вхід до кабінету
  • (044) 337-91-11
  • (098) 79-1111-6
  • (050) 70-1111-6
  • (093) 70-1111-6
Ми працюємо:
ПН-ПТ: 09:00 - 19:00
СБ: 10:00 - 15:00 НД: вихідний
самовивіз
ПН-ПТ: 10:00-18:00

У кошику 0 товарів
на суму 0грн.

Оформити замовлення

Пригоряє сковорода: що робити?

Чому пригорає сковорода?

Одним із делікатних питань, відповідь на які намагається дізнатися кожна господиня, є таке запитання: «Чому пригорає сковорідка?». Найпоширенішими причинами пригорання сковороди вважають вологе середовище, неправильний догляд посуду та пошкоджену поверхню. У цій статті ми поговоримо про те, як позбутися нагару, якщо такий вже з'явився, а також, як запобігти пригоранню сковорідки.

Залежно від матеріалу виготовлення можна назвати різні причини, чому пригорає сковорідка. Наприклад, чавунна сковорідка не любить вологого середовища. Перед приготуванням на такій сковорідці необхідно насухо протерти її, щоб уникнути пригорання інгредієнтів. Для приготування їжі у алюмінієвій сковороді не варто використовувати металеві інструменти, які дряпають поверхню виробу. Сковорідки з кераміки не є стійкими до механічних пошкоджень, тому найменше поранення або подряпина може спричинити те, що їжа почала пригоряти до поверхні.

Як уникнути пригорання сковороди

Сковородка

Напевно той, кому доводиться щороку міняти сковорідку, що пригоріла на кухні, не раз замислювався про те, що ж потрібно зробити, щоб запобігти утворенню нагару на посуді. Існує кілька ефективних способів, які допоможуть вам уникнути пригорання сковорідки. Щоб їжа не пригорала до поверхні сковорідки, необхідно:

  1. Проколювання посудини. Проколювання сковорідки найчастіше здійснюють за допомогою солі. Такий метод допоможе запобігти пригоранню їжі на робочій поверхні сковорідки. Для початку необхідно насипати в суху сковорідку три столові ложки кухонної солі і розподілити сіль поверхнею посудини. Потім потрібно просмажити вміст на середньому вогні протягом 3-4 хвилин. Після того, як сковорода охолоне, слід прибрати сіль із сковорідки і протерти посуд вологим кухонним рушником.
  2. Замініть олію. Використовуйте натуральне вершкове чи оливкову олію.
  3. Інструменти для перемішування. Металеві лопаточки та ложки можуть подряпати робочу поверхню сковорідки, тим самим стати однією з причин пригорання їжі. Тому варто віддати свою перевагу силіконовим або дерев'яним лопаткам.
  4. Абразивні матеріали. При очищенні сковорідки, виготовленої з кераміки, алюмінію або чавуну, не варто використовувати абразивні матеріали, які легко подряпати поверхню виробу.
  5. Регулярний догляд. Щоб посуд довго служив на вашій кухні, в їдальні, або ресторані, необхідно постійно доглядати кухонне начиння. Своєчасне очищення, сушіння та правильне зберігання є запорукою довговічності сковороди.
  6. Правильне зберігання. Не варто зберігати керамічні сковорідки одна в іншій, адже це може призвести до механічного пошкодження сковорідки.
  7. Антипригарний посуд. Ще одним способом, який допоможе ефективно уникнути пригорання сковороди, є використання антипригарного посуду.

Як очистити сковороду від нагару, якщо вона вже пригоріла

Якщо сковорода вже пригоріла, потрібно знати, як швидко прибрати нагар. Найпоширенішими способами боротьби проти нагару є очищення содою, оцтом або хімічними речовинами. Залежно від матеріалу виготовлення виділяють такі методи, як очистити посудину від нагару:

  1. Чавун. Для очищення чавунної сковорідки можна використовувати харчову соду, яку потрібно прокип'ятити у посудині протягом п'яти хвилин. Сковорідку із чавуну також можна проколити сіллю.
  2. Кераміка. Щоб очистити сковорідку з кераміки, слід скористатися оцтом та лимонною кислотою. Для очищення не можна використовувати абразивні речовини, найкраще замінити їх меламіновою губкою.
  3. Алюміній. Алюмінієві сковорідки легко очищаються від нагару за допомогою розчину, до складу якого входить кальцинована сіль (0.5 кг), господарське мило (підлога брусочка) та силікатний клей (50 г).

Таким чином, сковорідки, як і інше кухонне начиння, можуть пригоряти в самий невідповідний момент. Однак не варто відразу засмучуватися і бігти за новим посудом у магазин. Насамперед слід дізнатися причину пригорання судини, а також спробувати позбутися нагару в домашніх умовах.

    Теги кухонная посуда


    Другие статьи
    Пожовкли тарілки: чим відбілити?
    Чим чистити кришталевий посуд?
    Як заточити консервний ніж?
    Як працює кухонний таймер?