Роль дошки на будь-якій кухні
Кухонна дошка є практичним та багатофункціональним інструментом для зручного нарізування овочів, хліба, м'яса чи інших продуктів харчування. Крім того, завдяки дошці ви можете безпечно та зручно нарізати продукти, не дряпаючи поверхню столу або стільниці. Кухонні дошки (дерев'яні або кіркові) раніше також служили як підставки для гарячого.
Обробна дошка має гладку поверхню, завдяки чому використання ножа є безпечнішим. Кухонні дошки використовують при приготуванні салатів, десертів, других та перших страв. Крім того, дошка є кухонним аксесуаром, який чудово підходить під інтер'єр будь-якої кухні.
Види кухонних дощок та їх правильне застосування
Скільки кухонних дощок має бути на кожній кухні? Напевно, це питання багато господинь ставили собі не раз. На кухні має бути хоча б 3 види дощок: для хліба, для м'яса (риби) та для зелені. Існує кілька різновидів кухонних дощок залежно від:
- Форми
- матеріалу
- Призначення
Вирізняють круглі, овальні, прямокутні кухонні дошки. Все більш популярними є дошки формою, що нагадують фрукти або овочі.
Найпоширенішими матеріалами виготовлення дощок є дерево, мармур, склокераміка, силікон. Дерев'яні дошки швидко вбирають вологу та сторонні запахи, силіконові дошки у свою чергу відрізняються легкою вагою та еластичністю. Дошки з мармуру відрізняються довговічністю, а склокерамічні вироби мають антибактеріальні властивості.
Величезною популярністю користуються дошки для риби, зелені, свіжого м'яса, овочів, фруктів, хліба, сиру тощо.
Як правильно доглядати кухонну дошку
Кухонну дошку слід мити та сушити після кожного використання. Крім того, щоб продовжити термін експлуатації кухонної дошки для миття цього кухонного інструменту варто використовувати органічні засоби. Пропонуємо ознайомитися з кількома порадами, як правильно доглядати обробну дошку:
- для нарізування різних продуктів використовуйте певний тип дошки: для м'яса, риби, зелені, сиру тощо;
- перед першим використанням нову дерев'яну дошку необхідно змастити харчовою мінеральною олією або воском; будь-яку іншу дошку перед використанням слід промити в теплій воді;
- не варто зберігати дерев'яні дошки біля плити або у сирому місці;
- намагайтеся використовувати всю поверхню дошки для різання: так дошка менше зношується;
- будьте обережні з використанням посудомийної машини, адже дошки можуть деформуватися при тривалому контакті з водою та твердими хімічними речовинами;
- небажано використовувати сушарки: краще насухо витерти кухонним рушником дошку;
- Щоб видалити запах часнику, риби чи цибулі, варто використовувати натуральні очищувачі: сіль, лимон або соду.
Таким чином, обробна дошка є незамінним помічником на кухні. При покупці дошки слід врахувати не тільки якість матеріалу виготовлення, а й виробника, тип дошки та відсутність дефектів. Набір якісних кухонних дощок стане чудовим варіантом подарунка для тих, хто не може й дня уявити себе без приготування.
Теги столовая посуда кухонная посуда
Другие статьи
Які ножі мають бути на кухні?
Набір каструль: чому варто купувати набором?
Чому важливо знати, як зберігати хліб?
У якому посуді краще зберігати печиво?