Вся правда про керамічні сковороди
Вся правда про керамічні сковороди
Останнім часом керамічна сковорідка стала незамінною річчю на кожній кухні. Секрет популярності ховається у процесі виготовлення, адже такі сковорідки є багатошаровими. Як правило, вони виготовляються з литого алюмінію, всередині та зовні покриваються керамікою. Керамічне покриття робить сковорідку міцною, а завдяки алюмінію посудина не є важким. Серед інших переваг виділяють: поверхню, яка відрізняється стійкістю до подряпин та інших пошкоджень, і довший термін експлуатації, ніж у інших сковорідок.
Багато виробників не рекомендують мити сковорідки з керамічним покриттям у посудомийці, адже це може призвести до погіршення антипринарного покриття. Також не варто використовувати металеві лопатки для перемішування. Дбайливий догляд та правильне використання можуть гарантувати довговічність виробів.
Плюси та мінуси керамічних сковорідок
Серед головних недоліків керамічної сковорідки виділяють високу ціну та недовговічність покриття. Керамічні вироби не стійкі до різких перепадів температури та не підходять для використання на індукційних плитах. Антипригарне покриття не схильне витримувати різких перепадів температур, тому сковорідки мають недовгий термін експлуатації лише кілька років. Основними перевагами керамічної сковороди вважають:
- Простота у догляді.
- Практичність.
- Стильний дизайн.
- Безпечне та екологічне покриття.
- Економічність.
- Стійкість до високих температур.
Керамічна сковорода не потребує особливого догляду. Щоб такий посудина послужила на кухні довгий час, достатньо не використовувати абразивні речовини. Для перевертання рекомендується використовувати дерев'яні або силіконові лопатки.
Така сковорідка має зручну конструкцію та не займає багато часу на приготування.
Керамічні вироби можуть похвалитися гарним зовнішнім виглядом та оригінальністю дизайну, який підійде під будь-який інтер'єр.
Керамічне покриття складається з піску, води та каміння і має гарні антипригарні властивості.
При жарінні можна не використовувати багато масла. Приготування їжі в такого посудині стане набагато швидше.
Сковорідка з керамічним покриттям здатна витримувати температуру до 460 градусів. Крім цього, тепло розподіляється досить швидко та рівномірно по всій поверхні.
Як вибрати сковороду з керамічним покриттям
Керамічна сковорідка має безліч переваг. Щоб підібрати для кухні якісний кухонний інвентар, виготовлений з кераміки, слід знати кілька нюансів. При виборі сковорідки з керамічним покриттям варто звернути особливу увагу на:
- Товщина дна.
- Колір.
- Виробник.
- Кришка.
- Розмір.
- ручка.
Ідеальною вважається товщина від 4 до 7 міліметрів.
Особливу увагу слід звернути на колір сковорідки. Пастельні тони свідчать про натуральність виробів, відсутність шкідливих речовин.
Перевіреними світовими виробниками сковорідок із кераміки прийнято вважати бельгійський BergHOFF, Cook-n-Co; італійська Ballarini, Granchio; швейцарський Vinzer; французький Tefal, DeBuyer, Vitesse; німецький WOLL та український Біол.
Кришка повинна щільно прилягати до поверхні сковорідки, мати отвір для виходу пари і бути виготовлена з жароміцного матеріалу. Ідеальним варіантом можна вважати скляні кришки, які допоможуть контролювати процес приготування улюблених страв.
Підбирати діаметр потрібно в залежності від діаметра конфорки: він повинен бути більшим, ніж розмір конфорки.
Знімні ручки можуть стати в нагоді для приготування страв у духовці. Безпечним матеріалом для виготовлення ручок є дерево або жароміцний пластик.
Як доглядати за керамікою
Керамічна сковорідка може стати найкращим помічником на тривалий термін тільки при правильному використанні та дбайливому догляді. Існує кілька правил, дотримуючись яких кожен власник керамічної сковорідки може запросто продовжити термін придатності. Насамперед необхідно мити і насухо витирати сковорідку після кожного використання. Так як кераміка не любить несподіваних змін температурного режиму, не рекомендується поміщати морожені продукти на сковорідку.
Слід не забувати, що антипригарне покриття не запобігає стовідсотковому пригоранню їжі, зате може захистити від прилипання продуктів харчування до поверхні посудини. Також варто зауважити, що використовувати металеве приладдя не бажано, адже вони можуть нашкодити покриттю. Для миття керамічного кухонного начиння підійдуть безпечні миючі засоби, тепла вода та м'яка губка. І останнє - постарайтеся уникати перепадів температури і не залишайте порожній посуд на вогні.
Другие статьи
Сковорода-гриль: як користуватись і яку вибрати для дому
Як вибрати френч-прес
Як почистити ложки та вилки з нержавіючої сталі
Як вибрати чайний сервіз